Játszunk mi is aktívan, és élvezzük a mozgást

Gondolkodtatok már, mit csinál egy gyerek a játszótéren?


Képtalálat a következőre: „játszótér+gyerek”

Csúszik-mászik, löki a hintát, homokozik, szaladgál... Ha már tud bújócskázni, fára mászni, fogócskázni... akkor még aktívabban játszik.

ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉs

Játék közben fejleszti magát ügyességben, okosságban.

Nézzük ezt meg a sport szempontjából egy kicsit. Mozgása a következők köré csoportosul:

  • kitartás
  • erő
  • gyorsaság
  • hajlékonyság
  • ügyesség
Állóképesség:
Állóképességnek nevezzük az fáradással szembeni ellenálló képességet. Ez hosszan tartó, folyamatos mozgást igényel. Kitartást. Ha sportra gondolunk, gondoljunk itt a futókra, úszókra... 

Erő:
Kérem szépen, nincs olyan sport, ahol valamilyen szinten nem kellene az erő, illetve az erőkifejtés (!) Sportágak eltérően viszonyulnak az erőhöz. Van, ahol a robbanékonyság, van ahol kifejezetten az ellenállás ellen kifejtett erő a lényeges. (Az erőről... külön is szeretnénk írni hamarosan)

Gyorsaság:
Nem hagynánk ki a gyorsulást, mint erőt. És az edzés alatt a fejlesztendő terület, hogy az adott sportoló az adott tevékenységet minél rövidebb idő alatt hajtsa végre. A legnagyobb sebesség a cél. A gyorsaság fejlesztése már 6-8 éves korban elkezdődik, és az adott tevékenység alatt folyamatos karbantartás szükséges. 12-14 éves korra ez a szakasz befejeződik, utána erőfejlesztés, mozgáskoordináció, technikai csiszolás az elsődleges szempont. Minél többször gyakorlunk valamit, annál gyorsabbá válunk. Gyorsaság létfontosságú az olyan sportoknál, ahol rajtjel van, illetve ahol számít a robbanékonyság. (így utólag, ez is megérdemelne egy teljes cikket)

Hajlékonyság:
Sportmozgások terén igen csak fontos a hajlékonyság. A mozgás terjedelme sok esetben el is dönti 2 sportoló közül, ki emelkedik ki az adott sportágban. Sajnos minél idősebbek leszünk, annál jobban beszűkül a mozgástartomány, és az ízületi rugalmasságból is veszítünk. Tudtátok-e, hogy tartós stressz hatására a vállöv, és a nyak megfeszül, és ez is lehet okozója a fejfájásnak? Épp ezért a nyújtás, és a stresszoldás a sportolóknál is nagyon fontos, ahogy a hétköznapi emberek életében is. Nem mellesleg az időjárás is közbeszólhat, és ronthat hajlékonyságunkon.

Ügyesség... avagy technikai tudás:
Minden sportág elengedhetetlen része a technikai tudás. Minél előbb kezdjük el a technikai képzést, annál előbb vésődnek be, így automatikussá válik. Sajnos a rosszul bevésett technika viszont hosszú, kitartó munkával javítható. Ezért fontos az egyensúly, hogy legyen idő javítani is a technikákat, bármennyire unalmas is. Sok sportágnál függ az előrejutás a technikai tudástól, így az sem elhanyagolandó terület, vagy nem lehet háttérbe szorítani. 

Visszatérve hívó kérdésünkre, hogy mit is csinál a gyerek a játszótéren? Saját örömére képzi magát (!) Hát hagyjuk, sokat nyerünk belőle később, ha sportolásra adná a fejét. 😁

 


Mi magunk, ha elmegyünk edzésre, örüljünk, ha mindegyik terület fejlesztve van. Mint tudjátok, mi nagyon szeretjük a HIIT/Tabata edzéseket. Kiválóan kondicionálnak, és minden területen fejlesztenek. Izmainkat védjük, sőt építjük az edzések alatt. Nem utolsó sorban fejlődik az állóképességünk és az erőnk is. Nem erőemelés, de funkcionálisan képes leszel minden izmodat használni, és működtetni, mely alapvetően fontos, ha erőt akarsz kifejteni!

Edz velünk online: www.tabataworld.net/webshop

vagy személyesen a megszokott helyeken. 

Várunk szeretettel! 💖

Megjegyzések