Hogy bánsz a testeddel? - Fokozatosság elve

Avagy a fokozatosság elvét betartod-e?


Vagy csak úgy neki esel mindenféle edzésnek agyatlanul. Miért is mondom ezt? Sokan megelégelve testsúlyukat, állapotukat agyatlan edzésekbe fognak, ráadásul mindjárt a legnehezebb gyakorlattal kezdenek, mondván, hogy drasztikus változtatásra van szükség. Nos, ez így van. Ha eddig nem mozogtál, kezd el. Lehet, hogy Neked először az is megerőltető, ha sétálsz egy órát! Gondolkozz, mielőtt hülyeséget csinálnál!



A legkönnyebb lesérülni, túlterhelni magad! 

A mi edzésünk sem a legkönnyebb, de szépen fel lehet építeni akár a semmiből magad, betartva a fokozatosság elvét. Kezd a könnyített feladatokkal, és ahogy növekszik az állóképességed, erőd, fokozatosan, (türelem beiktatásával) kezd el a nehezebb feladatokat is. Három hónap alatt csodákra lehetsz képes! És ha ne adja Isten, még a kajára is figyelnél, akkor ez még jobban sikerülne.

Sikert akarsz? Hagyd abba a nyavalygást! Ne bántsd a testedet, nem agyatlan edzésre, vagy diétára van szükséged, hanem az eszedre! Ne hibáztass senkit! VÁLTOZTASS! Igen, kezdj el gondolkodni, kezdj el edzésre járni, kezdd a könnyebb gyakorlatokkal, és fokozatosan, az edződdel egyeztetve haladj a nehezebb gyakorlatok felé. Ha hozzányúlsz a kajához, azt is lehet fokozatosan felépítve csinálni, új szokásokat kialakítani. Akár ebben is kérhetsz segítséget.

Ha összevissza jársz mindenféle edzésre, és az nincs összhangban, ebből is lehet problémád. Javaslom, tedd le a voksodat valaki mellett, vele egyeztess, és érd el a kitűzött célodat. Lehet, hogy csak az, hogy heti 3-szor eljárj edzésre, de lehet egészségügyi oka is, hogy már muszáj mozogni. Teljesen mindegy. Gondolkozz, és szeresd magad annyira, hogy hülyeséget nem csinálsz saját magaddal!

Ha túlhajtod magad egy nem Neked való edzéssel, kieshet akár 3 hét is. Gondolkozz! Biztos, hogy ezt akarod? Mert ha igen, hajrá! Tele vannak a rendelők beteg emberekkel. Ekkor azonban nem hős vagy, mert kibírtad, hanem hülye mert belementél. A kiesett időt semmi nem pótolja, ha nem tudsz dolgozni, mert olyan sérülést okoztál magadnak, még a keresőképességed is a kárát látja. Egyetlen egy megengedhető fájdalom van, ez pedig az izomláz. Mert különbözőek vagyunk, és különbözőképpen reagál terhelés hatására a testünk, van, akinek "csúnya" izomlázzal, van aki "csak" elfárad. Ahány ember, annyiféle reakció. Edzés, edzettség hatására ez is változni fog, így hát egyetlen biztos pont van, a változás. :)


Szeretettel várunk edzéseinken!




Megjegyzések